Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pomóż promować projekty Invenzzii!  (Read 1249 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« on: March 04, 2009, 12:35:59 »

Witajcie,

jeśli używacie jakiegoś projektu OPL i/lub TypeFriendly, a także prowadzicie swój blog lub jakiś inny rodzaj witryny WWW poświęconej programowaniu, zapraszam do przeczytania tej wiadomości. Chciałbym prosić Was o pomoc w promowaniu tych projektów, a powody zamieszczam poniżej.

Dlaczego promować?

Chociaż jesteśmy w stanie rozwijać nasze projekty niemal bez odezwu z zewnątrz, większa liczba aktywnych użytkowników znacząco przekłada się na jakość kodu. Właśnie dzięki użytkownikom znaleźliśmy w ostatnich wersjach beta OPTv2 wiele błędów i byliśmy w stanie je usunąć. Każdy ma nieco inny styl pisania, używa innych możliwości i to umożliwia sprawdzenie kodu w wielu różnorodnych kombinacjach, także zupełnie przez nas nieprzewidzianych.

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie oraz konstruktywną krytykę. W końcu OPTv2 narodził się właśnie dzięki narzekaniom, że OPTv1 zbyt bardzo przypomina Smarty i nie wnosi nic rewolucyjnego. Aktywna społeczność to świetne źródło nowych pomysłów oraz dodatkowe możliwości zweryfikowania naszych własnych. A to oznacza, że dzięki niej końcowy produkt może być coraz lepszy.

Podsumowując - użytkownicy stanowią ważną i dużą siłę w procesie tworzenia nowego projektu. Nie chodzi o to, by użytkowników było jak najwięcej, tylko aby dzięki nim móc oddać w Wasze ręce profesjonalny produkt z rozbudowanym wsparciem za darmo.

Jak promować?

Jeśli posiadasz bloga, po prostu napisz na nim notkę o OPT albo TypeFriendly, lub nawet zapoczątkuj cykl niedużych poradników dla swoich czytelników. Notka poparta własnymi doświadczeniami zawsze robi lepsze wrażenie, niż suche wymienienie możliwości. Nowi użytkownicy bardzo chętnie powitają wszelkie porady, artykuły oraz sztuczki, jakie można dzięki zastosowaniu tych projektów osiągnąć. Obecnie naszą bazą pomocy jest wiki - zapraszamy do publikowania również tam.

Oczywiście nie chodzi, byś od razu rzucał się na pisanie książki o OPT (aczkolwiek byłoby miło :)). Prosimy jedynie o to, by inni wiedzieli, że korzystasz z OPT/TypeFriendly i że coś takiego w ogóle istnieje, a osiągnąć to można nawet poprzez zwykłą wzmiankę na blogu lub w jakiejś dyskusji na forum. Reszta należy do Ciebie.

Dziękujemy wszystkim, którzy już zamieścili u siebie informacje o OPT/TypeFriendly i po raz kolejny zachęcamy pozostałych do uczynienia tego samego.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #1 on: March 04, 2009, 20:53:32 »

Zyx, chętnie napiszę coś dla wiki, tylko podaj konkretnie co. Osobiście tworzyłem galerię korzystając z OPTv2, trochę projektów oparłem już o OPTv2 (czyt. odkąd zdecydowałem się korzystać z systemu szablonów). Coś tam mogę wysmażyć, niektóre rzeczy będziesz musiał pewnie poprawić (triki, o których nie wiem :)), ale będę się starał.
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #2 on: March 04, 2009, 22:49:42 »

Fajnie byłoby mieć opracowane kilka praktycznych skryptów, które można ściągnąć i uruchomić, a które dodatkowo są opisane, jak działają i jak do nich doszliśmy. Oczywiście sam skrypt dobrze, żeby był w formie uproszczonej, by nie zaciemniać obrazu całości niepotrzebnymi detalami. Po to jest właśnie wiki - ktoś coś pisze, druga osoba uzupełnia i tak wspólnymi siłami powstaje gotowy tekst. Jeśli masz wypracowane jakieś krótkie rozwiązania do "Tips and tricks", "OPT Cookbook" (gotowe do uruchomienia przykłady) czy jeszcze jakieś inne, pisz je śmiało - spisy treści także są otwarte do edycji dla każdego, więc nie ma problemu z wymyśleniem jakiegoś własnego artykułu. Wiele takich wiki powstaje na zasadzie ewolucji - kilku ludzi tworzy parę artykułów w formie takiej, jaka wydaje im się przydatna, potem ktoś zauważa, że ten materiał można nieco inaczej złożyć, po konsultacji następuje przeróbka, ktoś znowu dodaje parę rzeczy, ponownie mogą wystąpić przeróbki i tak to się toczy.

Ponadto podkreślam - wiki to jedno, drugie to sprawienie, by ludzie na to wiki trafili poprzez jakiś wpis na blogu, Google itd. Ruch w interesie być musi.

« Last Edit: March 04, 2009, 22:54:04 by Zyx » Logged

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #3 on: March 05, 2009, 14:16:47 »

OK, postaram się coś napisać. Niestety żadnego bloga nie mam, ani tego typu rzeczy. Jedyne co mogę zaoferować to dodanie linku w stworzonych przeze mnie projektach, np. w stopce, albo czymś w tym stylu.
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
OPT w Ohloh.net Zyx 0 798 Last post March 19, 2009, 07:19:07
by Zyx
OPTv2-SVN: Problem ze skompilowanym szablonem megaweb 11 2170 Last post November 20, 2008, 20:02:24
by megaweb
OPTv2: Instalacja dla zwykłego użytkownika szarik 1 544 Last post June 04, 2009, 07:04:29
by Zyx
OPL for Zend Framework ersonic 1 275 Last post March 09, 2011, 21:27:24
by Zyx
Witamy na forum Zyx 7 2400 Last post April 04, 2009, 21:02:46
by Zyx