Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OPTv2-dev7 - inicjowanie tablicą  (Read 3062 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« on: August 22, 2008, 10:27:53 »

Cześć. Problem jest dość prosty - nie działa konfiguracja OPT z tablicy.
Tablica:
Code:
$settings['tpl']['params'] = array(
'sourceDir' => './templates/'.$this->_settings['tpl']['template'].'/',
'compileDir' => './templates_c/'.$this->_settings['tpl']['template'].'/',
'contentType' => Opt_Class::XHTML,
'charset' => 'utf-8');
Setup:
Code:
$tpl -> setup($settings['tpl']['params']);

Plik ./opl/base.php - wg. mnie tutaj leży błąd, tylko nie wiem jak go naprawić:
Code:
public function loadConfig(Array $config)
{
foreach($config as $name => $value)
{
if($name[0] == '_')
{
continue;
}
--> if(property_exists($name, $value))
{
$this -> $name = $value;
}
else
{
$this -> _config[$name] = $value;
}
}
} // end loadConfig();
Według manuala php - zaznaczona linia ZAWSZE zwróci false, wobec tego nie da się zainicjować biblioteki tablicą.
Wpis z manuala:
bool property_exists  ( mixed $class  , string $property  )
This function checks if the given property exists in the specified class (and if it is accessible from the current scope).

EDIT: Jeszcze jedno - OPT wywala kilka Warningów:
Warning: Illegal offset type in isset or empty in /home/amadeusz/www/szkielet_opt2-dev7/libs/opt/class.php on line 698

Warning: Illegal offset type in /home/amadeusz/www/szkielet_opt2-dev7/libs/opt/class.php on line 700

Warning: Illegal offset type in /home/amadeusz/www/szkielet_opt2-dev7/libs/opt/class.php on line 702

Warning: Illegal offset type in isset or empty in /home/amadeusz/www/szkielet_opt2-dev7/libs/opt/class.php on line 698

Warning: Illegal offset type in /home/amadeusz/www/szkielet_opt2-dev7/libs/opt/class.php on line 700

Warning: Illegal offset type in /home/amadeusz/www/szkielet_opt2-dev7/libs/opt/class.php on line 702

I niestety nie mogę wiedzieć dlaczego - struktura jest trochę dla mnie niezrozumiała.

EDIT2: Znalazłem kolejny bubel - Opt::assignRef() - nie działa oczywiście. Już zgłaszałem ten błąd. Plik ./opt/class.php
Code:
public function assignRef($name, &$value, $hook = NULL)
{
$this->_data[$name] = &$value;
zamiast
Code:
public function assignRef($name, &$value, $hook = NULL)
{
$this->_data[$name] = &$ref;

Proszę o poprawienie tego ;)

Kolejny EDIT: Nie działa przestrzeń nazw parse (nie sprawdzałem innych) - w ogóle nie zamienia parse:... na odpowiedni ciąg. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
« Last Edit: August 22, 2008, 15:28:54 by megaweb » Logged
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: August 22, 2008, 17:50:49 »

Megaweb, wiesz czemu ten błąd z assignRef() nie został naprawiony? Bo nie ma go na bugtrackerze. I nie ma w tym nic ze złośliwości - na forum te błędy mi po prostu giną wśród tych tematów i dopóki nie załapiecie prostej rzeczy, gdzie jest na nie miejsce, takie sytuacje będą się powtarzać. Sami sobie szkodzicie, nie ja wam, zmuszając do pisania w "trudna angielski języka", który jakoś nie stanowi przeszkody w Smarty'm, Zend Frameworku, Symfony, PHP i całej reszcie. Że to można w sekundę poprawić? Cóż, czasem nie mam nawet tej sekundy, bo jestem w całości czym innym pochłonięty, a włączenie Eclipse'a i zalogowanie się na SVN-a swoje trwa.

Zatem dla własnego dobra załóż po jednym zgłoszeniu dla każdego tego, gdyż aktualnie męczę się z instalacją Arch Linuksa na USB, a później mogę zapomnieć.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #2 on: August 22, 2008, 20:36:06 »

Ale tutaj mam możliwość uzyskania poprawki "od zaraz", a wrzucając w bugtrackera - czekać na informację o zmianie :] Ew. codziennie sprawdzać SVN.
eXtreme
Invenzzia
Administrator
User

Jacek Jędrzejewski

View Profile WWW
« Reply #3 on: August 22, 2008, 20:54:32 »

Właśnie nie dostaniesz. Do dev6 dostawałeś bo nie był na SVN-ie, poza tym była to wersja już przecież nierozwijana (dev7 jest napisany od nowa [bądź też przepisany]). A teraz już siadamy do tego na poważnie - i jeżeli bug ma być naprawiony, to ma być w bugtrackerze. I poprawka również wyląduje na SVN-ie, dostanie własny numerek rewizji i dostęp no niej będą mieć wszyscy zainteresowani a nie tylko ci co siedzą na forum. A ty w odpowiedzi na task w BT dostaniesz "fixed in rev. 123".

"czekać na informację o zmianie" - tyle samo co czekałbyś na forum. Co jak co, ale BT śledzimy. Matrwi jednak fakt, że mało kto z niego korzysta...

Więc marsz, przysłuż się innym i wrzuć to wszystko co znalazłeś (po angielsku!) na BT. Ja ogłaszam koniec changelogów z SVN-a w postaci "* Fixed bug, when foobar..." i przejście na format "* fixed #123". ;) Zyx, poprzyj mnie. ;)

Naprawdę, zgłoszenie buga nie boli. Zajmie ci tyle samo czasu co naskrobanie tematu na forum, a nam ułatwi pracę bo wszystko będzie na swoim miejscu.

megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #4 on: August 22, 2008, 22:09:47 »

Wszystko zostanie zgłoszone, jak tylko otrzymam możliwość zalogowania się - póki co nie przychodzi link aktywacyjny.
slump
Guest
« Reply #5 on: August 23, 2008, 01:26:30 »

Jeśli link nie dotrze poinformuj nas.
Zawsze też jeśli nie możesz/nie chcesz dodać do BT możesz o tym napisać komuś z nas w PM.
Jest to droga nieoficjalna i mało mile (jakoś nie mam pomysłu na ubranie w słowa :P) widziana ale zawsze lepsza od zostawienia na forum etc.
Za to nikt Cię nie okrzyczy a jeśli to winę ponoszę ja i na mnie w razie krzyku można przenieść złość. Każdy może takie sprawy mi zgłaszać na Pm, już ja je podam dalej lub dodam do BT.:).
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #6 on: August 23, 2008, 09:22:11 »

Popieram eXtreme'a.

Megaweb -> Widzę trochę kont różnych userów, ale Twojego nie (chyba że jesteś pod inną nazwą) - ani na liście oczekujących, ani zarejestrowanych. Na pewno wysłałeś formularz? Inna sprawa, że specjalnie wybraliśmy taki bugtracker, gdzie nie trzeba mieć konta, żeby zgłaszać błędy :). Tylko że wtedy nie możesz komentować :)

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #7 on: August 23, 2008, 11:23:49 »

Nie na pewno pod megaweb się rejestrowałem - druga próba wyrzuca, że "Username already taken", więc pomylić się nie mogłem... Prosiłbym o zadziałanie w jakiś sposób. Przy okazji - wolę mieć konto i móc komentować, żeby czasem odpowiedzieć i podać więcej informacji na temat jakiegoś błędu :]
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #8 on: August 23, 2008, 12:33:42 »

Spróbuj się teraz zarejestrować. Okazuje się, że Flyspray trzyma oczekujących użytkowników w innej tabeli.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #9 on: August 23, 2008, 14:19:33 »

Dobra konto mam, zgłosiłem wszystkie te bugi. Mam nadzieję, że poprawnym angielskim ;)
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #10 on: August 23, 2008, 14:35:02 »

No, i teraz jest elegancko :)

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
OPTv2: Zagnieżdżone sekcje Villentre 4 560 Last post December 20, 2009, 19:56:01
by Zyx
OPTv2: Gdzie mam błąd? - Sekcje hash 8 2032 Last post June 08, 2008, 05:34:47
by hash
OPTv2: SVN: Brak opt:tree. megaweb 4 1113 Last post October 20, 2008, 20:32:26
by megaweb
OPTv2: spl_autoload_register i kłopot z własnymi klasami El_Darro 1 1338 Last post August 21, 2008, 21:17:58
by eXtreme
OPT: opt i orm kohany stmn 3 397 Last post October 08, 2010, 09:21:48
by Zyx