Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OPT: problem z parsowaniem (Warning : filemtime() [function.filemtime]: stat failed)  (Read 1340 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Gaza
User

View Profile
« on: May 27, 2008, 10:51:13 »

Witam.

Od jakiegos czasu zaczely mi sie pojawiac takie komunikaty " Warning :  filemtime() [function.filemtime]: stat failed for /srv/www/templates_c/%%users_list.tpl.php in /srv/www/php/opt/lib/opt.class.php on line : 966" .
Bledy te wyskakuja w sytuacji gdy np zmienie nazwe skryptu, lub nazwe szablonu. Oczywiscie gdy zmieniam nazwe szablonu , to w skrypcie PHP wprowadzam nowa jego nazwe. Nie wiem dlaczego, ale taka sytuacja powoduje blad. Wczesniej moglem usunac cala zawartosc katalogu z skompilowanymi plikami i OPT od poczatku je sobie tworzyl. Teraz nie chce tego robic. Musze recznie zmienic nazwe skompilowanego pliku na taka jaka ma szablon i dopwiero wtedy mi dziala. Jest to jakies rozwiazanie, ale uciazliwe. Wczesniej korzystalem z Samrty i nigdy nie spotkalem sie z podobnym bledem.
Nie wiem , moze cos zle robie, albo mam cos zle w konfiguracji ?

Moze juz ktos spotkal sie z podobnym problemem i znalazl rozwiazanie ?

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: May 27, 2008, 13:09:16 »

W komunikacie tym powinien pokazać się także numer i dokładny opis błędu. Nieruszany OPT sam z siebie takich numerów na pewno nie zaczął wyczyniać, dlatego w pierwszej kolejności sprawdziłbym uprawnienia katalogu na skompilowane szablony oraz prawa, na jakich wykonuje się skrypt. W ostateczności zawsze możesz spróbować następującego obejścia: w OPT używam funkcji filemtime() jednocześnie do pobierania daty modyfikacji i sprawdzania, czy plik istnieje. Problem w tym, że w tej drugiej sytuacji jakiś kek wymyślił sobie, że musi być generowane ostrzeżenie, jakby wartość FALSE nie wystarczała. Dlatego rzeczoną linijkę możesz spróbować zastąpić czymś takim:

Code:
$compiledTime = false;
if(file_exists($this -> compile.$compiled))
{
$compiledTime = filemtime($this -> compile.$compiled);
}

Jeżeli pomimo tego problem nadal będzie się pojawiać, ewidentnie ktoś Ci namieszał w systemie plików na serwerze.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Gaza
User

View Profile
« Reply #2 on: May 29, 2008, 08:29:26 »

Na początek spróbowałem z zmianą uprawnien do katalogu. Wszystko ustawiłem na 777. niestety nic nie pomoglo. Potem wstawilem ten kod ktory podales i zadzialalo. To wszystko wydaje sie takie dziwne, bo wczesniej dzialalo tak jak trzeba. Naprawde nie wiem co jest przyczyna. Tym bardziej, ze sytuacja ma miejsce na dwu komputerach. Najpierw tworze sobie to lokalnie, a potem przenosze na serwer i tam mam taka sama sytuacje. Moze to kwestia zapisu w jakims cache ?

Dziekuje za podpowiedz :)
Pozdrawiam
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
OPTv2: OPT 2.0.0 « 1 2 3 » Zyx 42 8401 Last post March 25, 2009, 21:31:09
by Zyx
abercrombie and fitch, galardef 0 64 Last post March 28, 2012, 12:03:29
by galardef
abercrombie italia, and held several meetings galardef 0 18 Last post April 18, 2012, 04:46:59
by galardef
abercrombie sito ufficiale, on the one hand galardef 0 12 Last post April 18, 2012, 04:45:57
by galardef
OPTv2: Renderowanie drzewka kategorii Agares 1 1153 Last post August 02, 2008, 13:08:01
by Zyx