|
Zyx
|
 |
« Reply #1 on: March 09, 2011, 21:27:24 » |
|
Na tym trunku to ja dwie aplikacje zrobiłem i działają nieźle :).
Nie, tutaj helper to zły pomysł. Helper to narzędzie, które ma wygenerować jakiś drobny kawałek kodu. Tutaj mówimy o całym fragmencie głównego szablonu i do tego OPT ma co najmniej kilka innych narzędzi. Możesz to sobie wstawić w snippet i po prostu ten snippet dołączać zawsze, gdy tego potrzebujesz. Snippety mają tę zaletę, że wykorzystują "widok" szablonu, który je dołącza i nie trzeba robić żadnego importowania danych, bawić się w ustawienia widoczności. Wszystko, co masz w głównym szablonie, masz też w snippecie.
Nieco bardziej rozszerzona idea ze snippetami to dziedziczenie szablonów.
Alternatywne podejście to zrobienie oddzielnej akcji, która będzie generować tylko te elementy wspólne. Wyprodukuje ona własny widok, ale dodatkowo poprzez Invenzzia_Layout masz możliwość wybrania placeholdera, w którym ten widok ma się pokazać (metody appendView i prependView, o ile dobrze pamiętam). Teraz taki placeholder wstawiasz w szablonie głównym tam, gdzie chcesz to mieć i każesz ZF-owi odpalać tę akcję zawsze razem z tą "właściwą".
Co do stabilności samego portu, to tak jak pisałem - zrobiłem na nim dwa niemałe projekty, więc z działaniem jako takim nie powinno być większych problemów. Trunk dotyczy raczej dodawania nowych funkcjonalności. Teraz i tak mamy w Invenzzii sporą rozpierduchę w związku z przebudową całej infrastruktury sieciowej i reorganizacji wszystkich projektów, która się nam z przyczyn niezależnych lekko przeciągnęła. W każdym razie jak pewnie zauważyłeś, powstały już pierwsze biblioteki z serii Open Power Libs 3. W tej serii niebawem ukaże się również Open Power Template 3.0.1.0; tutaj wymyśliłem, że porty dla jakichś frameworków mogą być po prostu częścią tej biblioteki. No i same wydania będą ukazywały się szybciej z powodu zmiany trybu pracy, bo półtora roku na wersję to nawet dla mnie jest za długo :).
|