Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OPL for Zend Framework  (Read 275 times)
Description: OPL for Zend Framework
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ersonic
User

View Profile
« on: March 08, 2011, 19:53:38 »

Witam
Do tej pory używałem w projektach OPT 2.0.x system naprawdy dobry z porównaniu ze SMARTY bije go znacznie na głowę co do rozwiązań i sybkości. Teraz zaczynam poznawac Zend Framework
Kiedy można się spodziewać wersji finalnej OPL for Zend Framework dostepnej w SVN w trunk. W porcie pierwszej wersji nie bazujacej na Zend_application łatwo było przekazywać wartości do widoku $this->wiew jak rozumiem z wersji z application zalecane jest stoosowanie helperów. Np na każdej stronie musze dodawać sekcje dla SEO keywords, description. Podstawianie $this->view działa tylko w obrębie danej akcji w kontrolerze np indexControlller. Czy moje założenie jest słuszne żeby takie dane prezentowac poprzez heper. Czy nowa dokumentacja bardziej rozszerzona jet planowana z momentem wydania wersji stabilnej portu ?
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: March 09, 2011, 21:27:24 »

Na tym trunku to ja dwie aplikacje zrobiłem i działają nieźle :).

Nie, tutaj helper to zły pomysł. Helper to narzędzie, które ma wygenerować jakiś drobny kawałek kodu. Tutaj mówimy o całym fragmencie głównego szablonu i do tego OPT ma co najmniej kilka innych narzędzi. Możesz to sobie wstawić w snippet i po prostu ten snippet dołączać zawsze, gdy tego potrzebujesz. Snippety mają tę zaletę, że wykorzystują "widok" szablonu, który je dołącza i nie trzeba robić żadnego importowania danych, bawić się w ustawienia widoczności. Wszystko, co masz w głównym szablonie, masz też w snippecie.

Nieco bardziej rozszerzona idea ze snippetami to dziedziczenie szablonów.

Alternatywne podejście to zrobienie oddzielnej akcji, która będzie generować tylko te elementy wspólne. Wyprodukuje ona własny widok, ale dodatkowo poprzez Invenzzia_Layout masz możliwość wybrania placeholdera, w którym ten widok ma się pokazać (metody appendView i prependView, o ile dobrze pamiętam). Teraz taki placeholder wstawiasz w szablonie głównym tam, gdzie chcesz to mieć i każesz ZF-owi odpalać tę akcję zawsze razem z tą "właściwą".

Co do stabilności samego portu, to tak jak pisałem - zrobiłem na nim dwa niemałe projekty, więc z działaniem jako takim nie powinno być większych problemów. Trunk dotyczy raczej dodawania nowych funkcjonalności. Teraz i tak mamy w Invenzzii sporą rozpierduchę w związku z przebudową całej infrastruktury sieciowej i reorganizacji wszystkich projektów, która się nam z przyczyn niezależnych lekko przeciągnęła. W każdym razie jak pewnie zauważyłeś, powstały już pierwsze biblioteki z serii Open Power Libs 3. W tej serii niebawem ukaże się również Open Power Template 3.0.1.0; tutaj wymyśliłem, że porty dla jakichś frameworków mogą być po prostu częścią tej biblioteki. No i same wydania będą ukazywały się szybciej z powodu zmiany trybu pracy, bo półtora roku na wersję to nawet dla mnie jest za długo :).
« Last Edit: March 09, 2011, 21:34:01 by Zyx » Logged

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
Pomóż promować projekty Invenzzii! Zyx 3 1248 Last post March 05, 2009, 14:16:47
by megaweb
abercrombie and fitch, the supremacy of law galardef 0 23 Last post April 24, 2012, 09:30:05
by galardef
OPTv2-dev7 - inicjowanie tablicą megaweb 10 3061 Last post August 23, 2008, 14:35:02
by Zyx
OPTv2: OPT 2.1 - ideas and proposals Zyx 0 959 Last post March 14, 2009, 22:57:23
by Zyx
OPT 2 - problem z nagłowkami http / sesje zeus 11 2329 Last post May 20, 2009, 19:04:35
by Agares