Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OPTv2: pobieranie pojedyńczego snippeta z template'a  (Read 345 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
darjusz
User

View Profile
« on: February 01, 2011, 00:50:31 »

Witam,

jestem świeży :) przejrzałem forum oraz dokumentację i nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Otóż leniwy ze mnie człowiek (jak z większość informatyków pewnie). Chciałbym skonstruować stronę w taki sposób, aby w domyślnym wariancie część rzeczy na stronie (boxy, główna zawartość strony) pobierana była przy użyciu AJAXa. Jednak nie chciałbym dyskryminować użytkowników niekorzystających z różnych względów z JS i nie mogących pobierać zawartość tej strony w AJAXie - dla nich przygotowane byłyby tradycyjne linki. Do tego rozwiązania chciałbym użyć snippetów (być może jest inne rozwiązanie tego problemu).

Moje pytanie brzmi czy istnieje możliwość wygenerowania template'a i wyciągnięcia z niego zawartości konkretnego snippeta ?

Wyglądałoby to mniej więcej tak, jeżeli przychodzi zapytanie AJAXowe to generowana jest cały template i wysyłany jedynie jeden snippet (ten żądany). Jeżeli zapytanie jest tradycyjne to wysyłana jest cały wygenerowany template.

Jestem otwarty na inne propozycje.
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: February 02, 2011, 08:59:46 »

W niewydanym jeszcze OPT 2.1 użyłbym procedur raczej. Snippety przetwarzane są w czasie kompilacji, więc nie możesz ot tak, przy pomocy zmiennej wybrać, który z nich ma się wyświetlić, a w przypadku procedur - jak najbardziej. Do snippetów można co najwyżej zrobić dynamiczne dziedziczenie snippetów, choć tu też trzeba by pogłówkować:

http://static.invenzzia.org/docs/opt/2_0/book/en/syntax.topics.modularization.inheritance.html

(sekcja "Extending the snippets")

Najprostsze wyjście dla wersji 2.0 to po prostu zrobić osobny szablon dla każdego modułu i ładować go poprzez opt:include.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
darjusz
User

View Profile
« Reply #2 on: February 13, 2011, 16:09:14 »

bardziej chodzi mi o coś innego... aby pobrać z skompilowanego już szablonu konkretnego snippeta (nawet OPT mógłby generować cały szablon, ale zwracałby tylko konkretnego snippeta).
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #3 on: February 15, 2011, 18:30:43 »

A jak ma to zrobić, kiedy snippety istnieją tylko na etapie kompilacji, która jest wykonywana raz na długi czas? Po skompilowaniu pojęcie snippetów nie istnieje.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
OPTv2: kod śledzenia Google Analytics poliman 3 533 Last post December 29, 2009, 19:48:00
by eXtreme
OPTv2: Widoczny prolog w trybie debug i blad wyswietlania strony bez niego. gorky_park 1 599 Last post October 30, 2009, 11:39:13
by Zyx
OPL for Zend Framework ersonic 1 274 Last post March 09, 2011, 21:27:24
by Zyx
OPTv2 : Naprzemienne kolorowanie rekordów El_Darro 7 1808 Last post May 26, 2008, 13:55:07
by megaweb
OPTv2: Znak   zamieniany na krzaczki. mrKrecik 12 4730 Last post November 19, 2010, 08:11:24
by Zyx