Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Dodanie defaultowej opcji do opt:section  (Read 407 times)
Description: Rozpoznawanie Array/Object
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
zaksmok
User

View Profile
« on: December 21, 2010, 13:01:41 »

Witam. Podpiąłem sobie OPT do mojego małego CMSa. W widokach często korzystam z opt:section do wyświetlania danych. Źródłem czasem jest Array/Array, a czasem Array/Objective. Aktualnie metoda odpowiedzialna za kompilację widoku dynamicznie sprawdza typ obiektu i taki ustawia. Problem pojawia się gdy źródło ma wartość false - nie jestem w stanie dynamicznie rozpoznać typu obiektu. W tym momencie musiałbym dodać funkcjonalność typowania obiektów, jednakże pomyślałem nad innym rozwiązaniem. Aktualnie jesli nie podamy typu opt:section jest traktowany jako Array/Array, moim pomyslem jest aby dodać funkcję, która będzie rozpoznawać typ źródła czyli zamiast if(is_array()) dostajemy if(is_array() ... || is_object() ...).
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: December 22, 2010, 22:02:16 »

Łohohoho, wszystko fajnie, wszystko pięknie, ale nie jesteś pierwszym, który wpadł na ten pomysł. Ba, ten pomysł nie jest też dla mnie nowy, bo sam na to wpadłem dobre półtora roku temu. Jeśli sobie przejrzysz archiwa, to zauważysz, że nawet podjąłem próbę zaimplementowania dynamicznego wyliczania formatów danych, ale zakończyła się ona niepowodzeniem. W obecnej implementacji nie da się tego w pełni poprawnie zrobić z uwagi na architekturę, natomiast ta funkcjonalność ma się pojawić w Open Power Template 3.0, nad którym prace mam zamiar rozpocząć w lutym.

I tak przy okazji: formaty danych działają statycznie. Oznacza to, że do jednego szablonu do tej samej zmiennej nie powinieneś podstawiać raz tablicy, a raz obiektu, bo oba te typy danych posiadają różne odwołania i kompilator generuje dla nich odmienny kod. Tego już nie obejdę. Co najwyżej można stworzyć jakiś format danych będący rodzajem adaptera.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
OPTv2: OPT 2.1 - ideas and proposals Zyx 0 959 Last post March 14, 2009, 22:57:23
by Zyx
abercrombie outlet, seismic design and construction of hard galardef 0 11 Last post May 08, 2012, 03:33:21
by galardef
New website announcement Zyx 0 808 Last post January 24, 2011, 13:45:11
by Zyx
OPTv2: Main tpl parced but opt:include view not parce amichelin 5 1969 Last post May 03, 2009, 16:03:37
by eXtreme
OPTv2: Problem z zapytaniem w pętli.. GyniO 6 583 Last post March 15, 2010, 19:26:53
by GyniO