Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OPTv2: Tworzenie bloków  (Read 587 times)
Description: problem wydajnościowo-techniczny.
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Wojnar
User

View Profile
« on: August 22, 2010, 22:53:06 »

Witam,

Na początek dzięki za kawał dobrego kodu, jakim jest OPT. Od tygodnia pracuje mi się nieźle, ale w tej chwili utknąłem w martwym punkcie.

Mianowicie chciałbym zrobić generowanie bloków dla swojego wypasionego CMSa. W pliku sidebar.tpl będzie kod szablonu dla każdego bloku  (każdy w ifie, na których stronach ma być wyświetlany), ale jest jeden problem. Nie chcę, aby w pliku odpowiadającym za generowanie owego sidebara były wykonywane wszystkie zapytania i wyniki dodawane na sztywno do tablic (przy 21 blokach, za kązdym razem gdy bloków jest 7 te 14 zapytań jest niepotrzebnych). Zależy mi mniej więcej na czymś typu "jeśli coś znajduje się w szablonie to dopiero wtedy zrób zapytanie i prześlij znowu do szablonu". Da się to wykonać w OPT? Chyba, że macie jakieś lepsze propozycje to chętnie poczytam ;) Nie chcę jakiś pierdół w stylu włączanie bloków w panelu admina. Po prostu, jeżeli będziemy na stronie, np. login.php to skrypt ma wykonać tylko te zapytania które spełniają warunek if $page==is_login. Dodam, że wszystkie bloki mają być pobierane tylko z tego pliku sidebar.php z możliwością włączenia przez tego ifa lub coś innego na każdej stronie.

Z góry dzięki.
« Last Edit: August 22, 2010, 22:57:05 by Wojnar » Logged
megaweb
Invenzzia
User

View Profile
« Reply #1 on: August 23, 2010, 11:14:13 »

Nie da się podczas wykonywania szablonu wrócić do kontrolera (jeżeli projektujesz swój system jako MVP). Poczytaj o formacie Generator i StaticGenerator - szablon dopiero w momencie, kiedy potrzebuje dane będzie je pobierał. Na moje oko tylko w ten sposób możesz dostać to czego poszukujesz.
Wojnar
User

View Profile
« Reply #2 on: August 23, 2010, 11:22:32 »

Dziwne, że wcześniej przeszukując dokumentację mi to umknęło. Tak też zrobię (bo w sumie o to mi chodziło). Wielkie dzięki.
hamczu
User

View Profile WWW
« Reply #3 on: November 24, 2010, 17:07:40 »

dlaczego robisz to jako bloki a nie jako szablony ?
w swoim MVC(T) zrobiłem tak, że jak jest includowany szablon (template) to wtedy wywoływana jest powiązana
klasa widoku, która pobiera odpowiednia dla tego template'a dane - i pyk ;)
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #4 on: November 24, 2010, 20:22:31 »

Pod pojęciem "bloki" autor chyba rozumie zwykłe prostokąty w układzie graficznym strony, gdzie po prostu się coś wyświetla, a nie mechanizm bloków dostępny w OPT.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Wojnar
User

View Profile
« Reply #5 on: December 19, 2010, 18:55:52 »

dlaczego robisz to jako bloki a nie jako szablony ?
w swoim MVC(T) zrobiłem tak, że jak jest includowany szablon (template) to wtedy wywoływana jest powiązana
klasa widoku, która pobiera odpowiednia dla tego template'a dane - i pyk ;)

Też tak zrobiłem, ale tutaj chodziło właśnie o bloki jako te tzw. prostokąty. W każdym razie działa i to dość sprawnie.
« Last Edit: December 19, 2010, 18:59:40 by Wojnar » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
OPTv2: OPT 2.0.0 « 1 2 3 » Zyx 42 8401 Last post March 25, 2009, 21:31:09
by Zyx
OPTv2: Jak zrobić funkcję do wyświetlenia komunikatu o błędzie. GyniO 9 1063 Last post February 05, 2010, 17:57:55
by Zyx
Nagłówki w TypeFriendly bigzbig 12 1812 Last post May 12, 2009, 07:27:35
by eXtreme
sort_hints bigzbig 2 694 Last post May 11, 2009, 18:43:44
by bigzbig
OPD: Debug Przemek 2 1031 Last post March 25, 2008, 03:53:06
by Przemek