mrKrecik
User
|
 |
« on: September 18, 2009, 00:36:34 » |
|
Witam,
W szablonie stosuję znak , niestety, po kompilacji jest on zamieniany na "� ". Próbowałem zamieniać z XHTML na HTML, wyłączałem kompresję, bawiłem się wszelkimi opcjami, ale niestety - bez efektów.
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc mrKrecik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #1 on: September 18, 2009, 07:12:57 » |
|
Jakiego kodowania i wersji PHP używasz? Jeśli występuje u Ciebie błąd z dekodowaniem encji, oznacza to raczej problem ze źle obsługującą Unikod przeglądarką, albo PHP, gdyż OPT używa do tego celu ogólnodostępnej funkcji html_entity_decode(). Sprawdziłem przed chwilą u siebie - zarówno na kodowaniu UTF-8, jak i ISO-8859-1, otrzymuję prawidłowo niełamalną spację.
|
|
|
|
|
|
PozDrX, Zyx ---Invenzzia group---
|
|
|
mrKrecik
User
|
 |
« Reply #2 on: September 18, 2009, 11:40:22 » |
|
Problem powstaje na dwóch różnych serwerach: 1) Apache 2.2.6 PHP 5.2.5 2) Apache 2.2.5 PHP 5.2.9 Sprawdzałem pod przeglądarką FF 3.5.3 i IE8. TPL: <opt:root> <opt:dtd template="xhtml10transitional" /> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" /> <link rel="stylesheet" type="text/css" parse:href="$strBaseUrl~'assets/css/pa_style.css'" /> <script type="text/javascript" parse:src="$strBaseUrl~'assets/js/script.js'"></script> </head> <body> </body> </html> </opt:root> OPT_CLASS: $this -> opt_class = new Opt_Class; $this -> opt_class -> sourceDir = $strDir . 'views/'; $this -> opt_class -> compileDir = $strDir . 'views_c/'; $this -> opt_class -> contentType = Opt_Output_Http::XHTML; $this -> opt_class -> charset = 'utf-8'; $this -> opt_class -> gzipCompression = False; $this -> opt_class -> setup(); OUTPUT: $this -> output -> setContentType(); $this -> output -> render( $this -> view ); Próbowałem debuggować coś i okazało się, że w pliku Compiler/Class.php w linijce 2098 " " jest zmienione na spację, a preg_replace, który znajduje się w tej linijce tworzy z niej ten dziwny znak. Wówczas pomyślałem, że jest źle zmienione na spacje (wprawdzie sam nie wiem jak to możliwe), ale była to 5 rano, więc nie miałem już siły szukać w którym miejscu cała klasa zmienia " " na spację. pozdrawiam mrKrecik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #3 on: September 18, 2009, 15:39:04 » |
|
Uruchomiłem Twój szablon na takich ustawieniach, jakie podajesz i kompilator prawidłowo zamienił encję. Skłaniam się ku temu, że OPT dostaje już walnięty szablon do przetworzenia. Mogę podać Ci miejsca, które możesz dodatkowo sprawdzić, gdyż - jak widzisz - ja nie mam takiej możliwości, jako że mi zarówno unit testy, jak i podany przez Ciebie kod generują poprawny wynik.
Encje są zamieniane w Opt_Compiler_Class::_treeTextCompile() poprzez wywołanie metody _parseEntities(). Ta wyrażeniem regularnym wyszukuje w podanym ciągu encje i przekazuje je do prywatnej metody _decodeEntity() odpowiedzialnej za ich zamianę na odpowiednie znaki. Jeśli pierwsza z podanych metod dostaje już tekst z zamienioną encją, przyjrzyj się metodzie _stage1(). Jeśli i ona dostaje tekst z już podmienioną encją, to oznacza, że plik w błędnej postaci jest wczytywany już z dysku twardego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrKrecik
User
|
 |
« Reply #4 on: September 18, 2009, 22:42:12 » |
|
Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz wszystko dokładnie. W ASCII znak " ma numer #160. Gdy znak ten wchodzi w html_entity_decode() (linia 3613) to jest zmieniany na ASCII 194. Dalej znak zmieniany jest przez preg_replace() (linia 2098) na ten dziwny krzak. Kod który to pokazuje dokładnie (u mnie po włączeniu pokazuje się krzak): <?php
$strString = ' ';
$strString= html_entity_decode( $strString, ENT_COMPAT, 'utf-8' );
echo preg_replace( '/(\s){1,}/', ' ', (string)$strString );
?> Gdy natomiast wywalę z html_entity_decode() 'utf-8' to całość zaczyna działać poprawnie. Tzn. znak zamieniany jest na ASCII 160 i dalej już wszystko jest ok. Sam nie wiem czemu tak się dzieje... :| pozdrawiam mrKrecik Edit: Uruchamiając powyższy kod na innym serwerze wszystko działa poprawnie. Jednakże gdy uruchamiam cały projekt to krzaki dalej wyskakują... :| Edit2: Problem zniknął. Po części wynikał z mojego pośpiechu. Kopiując pliki na serwer odpalałem skrypt, a ten brał szablony z cache. Natomiast w cache były skompilowane na moim serwerze szablony, więc zawierały te dziwne krzaki. Wina ewidentnie leży po stronie mojego serwera, a czemu to już się pewnie nie dowiem. :)
|
|
|
|
« Last Edit: September 18, 2009, 23:22:00 by mrKrecik »
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #5 on: September 19, 2009, 07:08:19 » |
|
Tak przypuszczałem, choć też nie mam pojęcia, co to za dziwaczny serwer... jeśli bez html_entity_decode() masz już encje zamienione na właściwe znaki, to ewidentnie jest coś z serwerem. Encje same z siebie się nie zamienią. Jak do zmiennej zapiszesz ciąg ' ' to powinien on zawierać dokładnie 6 znaków ASCII: & n b s p ;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaksmok
User
|
 |
« Reply #6 on: August 30, 2010, 10:11:47 » |
|
Witam, odświeżam temat . Niestety, ale po 3 dniach walki nie potrafię rozgryźć problemu. http://expo.vel.pl/pl/drukarnia/o-firmie - wynik Konfiguracja na utf-8, szablony są zapisywane w utf-8 $objOpt->charset = 'utf-8'; $objOpt->setup(); Please help me... A swoją drogą czy skompilowane pliki mogą być zapisywane do utf-8? czy to musi być ANSI?
|
|
|
|
« Last Edit: August 30, 2010, 15:59:54 by zaksmok »
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #7 on: August 30, 2010, 13:15:29 » |
|
Ad. 1 - problem czcionki albo zepsutego kodowania Unicode na Twojej stronie, a nie OPT. Czy wywołujesz następującą linijkę? $output = Opt_Output_Http; $output->setContentType();
Metoda setup() nie wysyła do przeglądarki żadnych informacji o kodowaniu. Ponadto jeśli zależy Ci na tym, by przeglądarka widziała encję, możesz skorzystać z następującej funkcji: http://static.invenzzia.org/docs/opt/2_0/book/en/syntax.functions.entity.htmlAd. 2 - UTF-8 jest zmodyfikowanym ANSI. Open Power Template nie robi nic z kodowaniem - jak sobie zapiszesz szablon źródłowy w UTF-8, to skompilowany też będziesz mieć w UTF-8.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaksmok
User
|
 |
« Reply #8 on: August 30, 2010, 15:57:41 » |
|
OPT kompiluję poprzez Opt_Output_Return, na początku skryptu header('Content-Type: text/html; charset=UTF-8'); Żeby było śmieszniej to niektóre szablony zapisane w UTF-8 są generowane do ANSI
|
|
|
|
« Last Edit: August 30, 2010, 16:00:16 by zaksmok »
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #9 on: August 30, 2010, 20:20:08 » |
|
Żeby było śmieszniej to niektóre szablony zapisane w UTF-8 są generowane do ANSI OPT nie zmienia kodowania plików. Błąd musi leżeć w Twoim kodzie, bo jak wytłumaczysz to, że na 1000 innych stron to jakoś działa bez większych problemów? Zresztą, jeśli dalej twierdzisz, że jest inaczej, to spróbuj znaleźć w kodzie wywołanie jakiejkolwiek funkcji zmieniającej kodowanie. Spróbowałem zreprodukować nawet Twój problem i nie udało mi się. Encje są poprawnie zamieniane, a kodowanie zostaje po staremu. Przesłankę do tego, że gdzieś coś namieszałeś, widzę i w Twoim poście (dlaczego generujesz wynik przez Opt_Output_Return, kiedy jest Opt_Output_Http?), jak i w kodzie HTML strony, bowiem na jej końcu mogę znaleźć: <div id="debug" style="background: #eee; padding: 5px; font-size: 10px; color: #000; margin-top: 20px"> <b>Debug machine</b><br/> Executing time: <br /> <b>Fatal error</b>: Call to undefined function xdebug_time_index() in <b>.../tf/expo/html/core.php</b> on line <b>31</b><br />
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kozack
User
|
 |
« Reply #10 on: October 29, 2010, 22:44:02 » |
|
Widzę, że problem nie został do końca rozwiązany, a ostatnio trafiłem na coś podobnego, więc odświeżam temat. Encje są dekodowane poprawnie, ale krzaki pojawiają się tylko przy włączonym "stripWhitespaces". Encje dekodowane są w Opt_Compiler_Class::_decodeEntity (linia 3655). Encje dekodowane są poprawnie. Dla kodowania UTF-8 jest zamieniane na c2 a0 (c2 to #194), a przy ISO-8859-2 na a0 (#160). Następnie w Opt_Compiler_Class::_stage3 (linia 2114) wyrażenie regularne zamienia wszystkie ciągi białych znaków na pojedyncze spacje. W tym momencie nasze c2 a0 jest zamieniane na c2 (stąd znak o kodzie #194) i krzak na stronie. Jeżeli poprawimy wyrażenie regularne z: $output .= $this->parseSpecialChars(preg_replace('/(\s){1,}/', ' ', (string)$item)); na: $output .= $this->parseSpecialChars(preg_replace('/(\s){1,}/u', ' ', (string)$item)); To wszystko działa poprawnie (spacje "nbsp" są usuwane i nie ma krzaków). Pytania: a) Czy wyrażenie regularne jest poprawne (przykład powyżej)? b) Czy włączenie kompresji HTML-a powinno kasować również spacje "nbsp"? Skoro wstawiamy "nbsp", to znaczy, że chcemy, aby w tym miejscu była dodatkowa spacja. Uważam, że "stripWhitespaces" nie powinno jej kasować. c) Jest inne rozwiązanie oprócz używania funkcji "entity" w szablonie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #11 on: October 31, 2010, 23:22:17 » |
|
No widzisz, to jest naprawdę porządna analiza, która umożliwia mi rozwiązanie problemu. Teraz widzę, że faktycznie przy wycinaniu białych znaków może być problem w zależności od wybranego kodowania i wiem, co naprawiać.
A problem z wyrażeniem (a właściwie lekcja) polega na tym, że predefiniowane klasy wyrażeń można rozbić o kant czterech liter, bo jak widzisz - jakiś ynteligent do grona białych znaków, do którego każdy normalny człowiek zaliczy spację, tabulator i znaki zejścia do nowej linii, wliczył jeszcze tzw. spację niełamalną reprezentowaną przez encję która ma zupełnie inny kod i zgadzam się jak najbardziej, że stripWhitespaces nie powinno jej kasować.
Poprawki znajdą się w repozytorium w ciągu najbliższych dni i będą uwzględnione w OPT 2.0.7 i OPT 2.1.0.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyx
|
 |
« Reply #12 on: November 19, 2010, 08:11:24 » |
|
OK, poprawka jest już wgrana, ale w sumie za bardzo nie miałem tego jak poprawiać, ponieważ o dziwo u mnie wszystko działało dobrze nawet bez tej opcji. Widocznie jest to zależne od systemu, biblioteki PCRE i paru innych czynników. Na wszelki wypadek zatem dodałem generowanie modyfikatora "/u" przy włączonym Unikodzie. Mi to nie przeszkadza, a Tobie może pomoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|