Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OPTv2: HTML mode  (Read 586 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Ismail
User

View Profile
« on: June 29, 2009, 22:16:26 »

Hi ;)

Postanowiłem przejść na OPTv2

Dokumentacja mówi, że jest coś takiego jak tryb HTML

HTML mode
    The compiler allows to be less restrictive, when it comes to some syntax elements. Although this mode is still too strict in some areas, when it comes to HTML compatibility (for example, the tags must be closed in the correct order), but in fact, this allows to produce nice and clean HTML documents.

Tylko jakoś nie umiem go włączyć :/ Wie ktoś?

Zostawiłbym tryb domyślny ale ciągle mi mówi, że "XML Error: too many root elements in the template: div." a ja liczę i liczę i wiecznie mi się zgadza ilość <div> i </div>, nawet kolejność. A to dość ciekawe bo używam <opt:include i gdy zamiast includować wrzucę ten plik do głównej to nagle się zgadza i kompiluje poprawnie (a w każdym pliku wszystko jest poprawnie pozamykane...)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: June 30, 2009, 09:25:40 »

A na tej samej stronie na dole masz sekcję "For programmers" i tam:

In the script-side, there are only two real modes: XML and quirks. The HTML mode is in fact a set of additional settings that can be turned on or off, depending on our needs. To mark that we mean both XML and HTML modes, we will use the "XML/HTML" name in the next chapters of this documentation.

Innymi słowy, tryb HTML-a to tak naprawdę tryb XML z wyłączoną częścią opcji, które sobie dobierasz tak, jak Ci pasuje. Jeśli chodzi o wspomniany błąd, to tam słówkiem kluczowym jest "root". Język XML nie zezwala na obecność więcej, niż jednego głównego znacznika w dokumencie, np.

Code:
<?xml version="1.0" ?>
<znacznik1>

</znacznik1>
<znacznik2>

</znacznik2>

U Ciebie identyczna sytuacja jest z divami, a do poradzenia sobie z tym wystarczy opakować treść w <opt:root> ... </opt:root>, który tworzy właśnie taki abstrakcyjny główny element. Drugim wyjściem jest przejście na tryb HTML i wyłączenie opcji singleRootNode. Konfigurowanie masz opisane w guide.initialization, zaś listę opcji konfiguracyjnych (m.in. tych HTML-owych) - w guide.initialization.configuration.

Jeśli coś jest jeszcze niejasne, to pisz.

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
Ismail
User

View Profile
« Reply #2 on: June 30, 2009, 11:05:03 »

Hmm, sprytne to nawet. Błąd wyeliminowany.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: