Invenzzia »

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: sort_hints  (Read 694 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
bigzbig
User

View Profile
« on: May 11, 2009, 12:35:27 »

Czy nazwa sort_settings nie byłaby bardziej szczęśliwa?

Przydałaby się opcja tworzenia osobnych ustawień dla różnych wersji językowych. Mógłbym wtedy w polskiej wersji językowej tworzyć polskie nazwy plików, a w angielskiej angielskie itd. Poza tym nie wszystkie rozdziały w wersji polskiej muszą mieć (przynajmniej na etapie tworzenia) swe odpowiedniki w innch wersjach językowych.

Jak już jestem przy pomyśle tworzenia nazw plików w wersjach narodowych to przydałby sie jeszcze mechanizm rozpoznawania że plik "wstep.txt" to odpowiednik "introduction.txt".
Zyx
Your programmer
Administrator
User

View Profile WWW
« Reply #1 on: May 11, 2009, 12:50:56 »

Model wielojęzyczny wzorowałem na rozwiązaniach, jakie są spotykane w dokumentacji PHP, gdzie użytkownik może szybko przełączyć się na inną wersję językową, zmieniając jedynie symbol języka w ścieżce katalogowej i jest automatycznie przenoszony do odpowiadającego jej rozdziału w innej wersji. Ma to właśnie taką zaletę, że nie trzeba ręcznie wypisywać, że "wstep.txt" odpowiada "introduction.txt" itd. :). Podam Ci przykład: dokumentacja OPT liczy sobie w tej chwili jakieś 330 dokumentów. Jeśli mnie już weźmie kiedyś na tworzenie polskiej wersji, to ostatnia rzecz, jaką miałbym ochotę robić, to mapowanie tych wszystkich nazw na polskie...

O brakujące w tłumaczeniu rozdziały nie musisz się martwić. Identycznie, jak w dokumentacji PHP, TypeFriendly bierze wtedy w to miejsce analogiczny rozdział z "głównego" języka. Tak więc gdy mamy główną dokumentację w języku angielskim i robimy tłumaczenie po polsku, to brakujące rozdziały ukażą się w dokumentacji wciąż w j. angielskim.

Ad. nazwy -> hmmm... ciężko powiedzieć, co by tu pasowało :). Przy wymyślaniu nazwy rozumowałem następująco: plik ten zawiera wskazówki, jak co posortować, stąd "hints" :). W sumie też mi to średnio pasuje, ale nie problem to zmienić.
« Last Edit: May 11, 2009, 12:59:06 by Zyx » Logged

PozDrX, Zyx
---Invenzzia group---
bigzbig
User

View Profile
« Reply #2 on: May 11, 2009, 18:43:44 »

Twoje argumenty mnie przekonały. Uzyskanie zlokalizowanych linków nie jest na tyle atrakcyjne aby niepotrzebnie komplikować prosty i wygodny mechanizm.
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Subject Started by Replies Views Last post
"Not all base chapters are defined" message Dharding 3 652 Last post February 23, 2012, 04:21:35
by simith186